Hareket Sensörü (Dedektörü) Nedir? Nasıl Çalışır? Güvenlikteki Yeri
Günümüzde ev ve iş yeri güvenlik sistemleri içerisinde hareket sensörleri olmazsa olmaz cihazlardan bir tanesidir. Üst düzey güvenlik sağlayan hareket dedektörü bulunduğu ortamda hareket algıladığında bağlı olduğu sistemi uyarır. Ancak çalışma prensibi ve sağladığı avantajlar ile bundan çok daha fazlasına sahiptir.
Uzun yıllardır güvenlik sistemleri içerisinde vazgeçilmez bir yere sahip olan bu sensörler bulundukları ortamda meydana gelen hareketleri algılayarak ışıkları açabilir, güvenlik kameralarını çalıştırabilir, alarmları tetikleyebilir ve alarm izleme merkezine uyarı gönderilmesini sağlayabilir.
Hareket Sensörü Nedir?
Hareket sensörü, günümüzde hayatımızın birçok alanında kullanılmaktadır. Cep telefonu, havlu kağıt dispanseri, oyun konsolları, sanal gerçeklik sistemleri, drone’lar ve daha birçok cihazda hareket sensörü bulunmaktadır. Ancak ev ve iş yeri güvenliği için kullanılan hareket sensörleri çok daha gelişmiş sistemlerdir.
“Hareket sensörü nedir?” sorusuna “Hareket algılayıcı elektronik sistemlere hareket sensörleri denir.” şeklinde kısaca yanıt verilebilir. Ancak her hareket bizim güvenliğimiz üzerinde etkiye sahip değildir. Bu gerçekten yola çıkılarak hareket sensörleri; evdeki kedi, köpek ya da kuş gibi evcil hayvanların hareketlerini algılayacak ve bu canlıların güvenliği tehdit etmediğini ayırt edebilecek özelliklerle donatılmışlardır.
Hareket Sensörü Ne İşe Yarar?
Güvenlik sistemi ile ilgilenenlerin aklındaki sorulardan birisi de “Hareket sensörü ne işe yarar?” sorusudur. Hareket sensörü en temelinde bulunduğu alandaki hareketleri algılamak üzere geliştirilmiştir. Hareket algılandıktan sonra da bağlı bulunduğu sistemi uyararak sistemin programlandığı işlevin yerine getirmesini sağlar.
Hareket sensörü ile hareket algılandığında ışıklar açılabilir, alarm sistemi devreye girebilir, kameralar kayda başlayabilir ya da alarm izleme merkezine bildirim gönderilebilir. Hareket sensörleri aktif ve pasif olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bununla beraber algılamaya yöntemine göre de farklı sensör seçenekleri bulunmaktadır.
Hareket Sensörü Çalışma Prensibi
Hareket sensörü çalışma prensibi aktif ve pasif olmak üzere iki ayrı kategoride incelenebilir. Aktif sensörler insan kulağının duyma aralığı dışında kalan ultrasonik ses dalgaları gönderir ve etraftaki objelerden geri yansıyan ses dalgalarını algılar. Bir de kısaca PIR olarak bilinen pasif infrared sensörler bulunmaktadır.
“Hareket sensörü nasıl çalışır?” sorusunun cevabı PIR sensör için biraz daha karmaşıktır. Etrafımızda gördüğümüz duvarlar, merdivenler, pencereler, ağaçlar, köpekler, insanlar, arabalar gibi canlılar ve cansız nesneler ısı yayar. PIR sensörler ortamdaki ısı değişikliğini algılayarak çalışır. PIR sensörler çevredeki hareketliliğin rengini, yüzey tipini ya da materyalini ayırt etmeden algılar. Hatta saydam objeleri bile kolay bir şekilde algılayabilir. Ultrasonik ve PIR sensörlerin dışında tomografik hareket sensörleri, titreşim algılayan hareket sensörleri ve mikrodalga hareket sensörleri bulunmaktadır. Ancak bu sensörler PIR sensör kadar hassas çalışmadığı ya da elektronik parazit nedeniyle sorun yaratabilmektedir.
Hareket Sensörünün Güvenlikteki Yeri
Kolay kuruluma sahip olmaları ve yüksek güvenilirlikleri sayesinde hareket sensörleri güvenlik sistemlerinin değişmez parçaları arasında yer alırlar. Günümüzde yanlış alarmları engellemek için gelişmiş hareket sensörleri belirlenmiş kiloya kadar olan canlıları görmezden gelebilmektedir. Bu özellikle evinde evcil hayvan besleyenler için neredeyse tüm problemlerin ortadan kalkması anlamına gelir. Ayrıca hareket sensörleri ile bir alan tamamen güvenlik altına alınabilmektedir.
SECOM Hareket Dedektörü İle Ev ve İş Yeriniz Güvende
SECOM ev ve iş yeri güvenlik sistemleri ile tam uyumlu bir şekilde çalışan hareket dedektörleri güvenlik ihtiyacınızı en yüksek seviyede karşılar. Kamera, alarm, pencere sensörleri gibi güvenlik sistemlerini oluşturan elemanlarla çepeçevre güvenlik sağlamak mümkün olmaktadır. Ayrıca hareket sensörleri, SECOM alarm izleme merkezine uyarı göndererek istenmeyen bir duruma kısa sürede müdahale edilmesini sağlar.