CCTV Sistemleri
Günümüzde, CCTV Sistemleri birçok kesim tarafından halen güvenlik amaçlı olarak görülse de son on yıldır, birçok şirket ve kurum tarafından güvenliğin yanı sıra iş yönetiminin bir parçası olarak da kullanmaktadır.
Artık iş hayatının vazgeçilmez bir parçası olan CCTV, diğer sistemlerle entegre edilerek, iş verimliliğini artırmak, yönetimi kolaylaştırmak, bazı çıktılardan tasarruf sağlamak, güvenlik ve benzer amaçlarla kullanılmaktadır.
Geçmişte analog kameralar kullanılarak tasarlanan sistemler, altyapı değişikliğine ve dolayısıyla maliyetine gerek duyulmaksızın Analog HD kameralar ve kayıt cihazı ile değiştirilerek yüksek çözünürlüklü sistemler haline getirilebilmektedir.
Teknolji de yaşanan gelişmeler en fazla IP tabanlı kameralarda etkisini göstermiştir. Artık çok daha yüksek çözünürlüklü kameraları, codec teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde daha az band genişliğinde taşıyabilmekteyiz, hem de daha az HDD kullanarak depolayabilmekteyiz.
Bunula birlikte yüksek başarı oranına sahip video analitik çözümler, yapay zekaya sahip (AI) kameralar, kayıt cihazları ve yazılımlarla daha efektif sistemler oluşturmak mümkün hale gelmiştir.
Fiziksel güvenlikte kamera güvenlik sistem entegrasyonlarının birincil hedefi belirlenmiş alana yetkisiz erişim riskini düşürmek ve ihlallerin önüne geçmektir. Kamera güvenlik sistem entegrasyon sistemleri sayesinde takip sistemleri gibi daha gelişmiş görüntü analiz yazılımları kullanılabilmektedir. Kamera güvenlik sistemlerine sağlanan entegrasyonlar güvenliğin artırılması adına temel gerekliliklerin en başarılı şekilde yerine getirilmesini mümkün kılar.
Basitçe yazılımları ve servisleri kullanarak çok miktardaki veriyi istatistiklere çevirmek şeklinde açıklanabilir. Yazılımların ve servislerin kullanılması ile çok miktardaki veriyi istatistiklere çeviren iş zekâsı çözümleri arasında kişi sayma, trafik izleme, kuyruk analizi ve POS gibi entegrasyonlar yer almaktadır. Alan içerisindeki hareketlilik incelenerek iş yerinde zaman tasarrufundan müşteri yönetimine kadar her duruma müdahale etmek mümkün hale gelmektedir.
İş zekâsı süreci içerisinde veri madenciliği, süreç madenciliği, çok boyutlu analiz, mantıksal çözümleme, mevcut durumla kıyaslama ve raporlama yer almaktadır. İş zekâsı çözümleri sayesinde verimlilik artışı elde edildiği gibi aynı zamanda şeffaflık da sağlanmış olur.
Küresel salgın ile birlikte toplumsal sağlığın korunması ve salgının yayılmasının önlenmesi adına pandemi odaklı güvenlik teknolojileri ön plana çıkmıştır. Ateş ölçer termal kamera çözümü, kişi sayımı ve yoğunluk ölçüm çözümü, temassız geçiş kontrol sistemleri ve maske tespit sistemi gibi pandemi odaklı çözümler sayesinde AVM, holding, iş merkezleri ve havaalanları gibi insan yoğunluğunun fazla olduğu alanların denetimi kolaylaşmaktadır.
Güvenlik kameralarının sağladığı bilgiyi işlemeyi oldukça kolay hale getiren video analiz çözümleri belirlenmiş sınırların ihlal edilmesi, kayıp objelerin bulunması, araç algılama, plaka tanıma ve başıboş dolaşmayı önleme gibi fonksiyonlara sahip olabilirler. Video analiz çözümleri kullanıldığında güvenlik kamerası sistemlerinin sunduğu avantajlar çok daha efektif hale getirilebilmektedir. Yazılım dahilinde belirlenen ihlaller meydana geldiğinde video analiz çözümleri sayesinde durumun tespiti mümkün olur ve önceden yetkilendirilmiş kişilere haber verilebilir.